Direktlänk till inlägg 21 november 2009

Laktosintolerans

Av Kisse - 21 november 2009 23:15

  

Rätt ofta ser jag i andras ögon eller "hör" på deras tonlägen paniken (eller mega sucken) när jag berättar att jag är laktosintolerant, många målar upp en stor bild att jag inte kan äta något alls... eller att det i alla fall ska vara JÄTTE krångligt att fixa något ätbart åt mig men så är ju inte riktigt fallet inte nuför tiden i alla fall. Nu finns det otroligt mycket som är LAKTOSFRITT och det är inte alls svårt att baka eller laga  laktosfri mat, halvfabrikat kan det vara svårare med men det finns mycket även där.


Att läsa på innehållsförteckningen tillhör vardagen för mig jag läser på ALLT (så gott som i alla fall) rätt som det är ändrar nämligen tillverkare recepten så man kan aldrig lita på att "det här var ju laktosfritt förra gången". Det jag kollar efter är att dessa saker INTE ska stå med:

  • Mjölk/torrmjölk/skummmjölk är ju alla MJÖLK med laktos
  • Smör eller margarin som är baserat på grädde
  • Grädde
  • laktos
  • mjölkchoklad (däremot går choklad med hög kakoa halt bra om de inte innehåller tillsatt mjölk)


Dessa får stå med eftersom de inte innehåller laktos:

  • Mjölkprotein (är bara protein alltså inte laktos är bara ordet mjölk som förvirrar)
  • vegetabilisk margarin som är baserad på oljor
  • Smörarom (tror jag inte är laktos, jag brukar låta det slinka förbi iaf)

Svenska Celiakiförbundet - för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja finns det massvis att läsa finns även en film (som jag inte tittat på ännu)


"Att vara laktosintolerant innebär att man har svårigheter att bryta ner laktos, mjölksocker, som finns i mjölk. Detta beror på att tunntarmens slemhinna har för lite av enzymet laktas, vars uppgift är att sönderdela laktos till sockerarter som kroppen kan ta upp.

Har man inte tillräckligt av enzymet laktas kan laktos inte sugas upp av tunntarmen, utan fortsätter till tjocktarmen där en jäsningsprocess startar. Då uppträder symtom som vattentunn diarré, gasbildning, buller och magsmärtor." (hämtat från http://www.celiaki.se/jag-ar/Jag-ar-medlem/)


Största misstaget många gör är att blanda ihop laktosintolerans med gluten, när man inte tål gluten har man sju resor värre eftersom det då är vetemjölk man inte tål och blir rejält sjuk.


Nu finns det mesta som laktosfritt, mjölk, fil, yoghurt, grädde, smör, margarin, keso, glass (baserade på havre eller soja), ost, creem chese, creme fraiche, gräddfil, salladsost (fetaost) etc.


Valio, Arla, Norrmejerier har bra utbut av laktosfria produkter.


Vet ni om ni blivit något klokare men tyvärr är det så att vill man inte baka själv så måste man läsa, läsa och läsa på innehållsförteckningen tills man hittar något passande. Men havrekakor med chocklad, arraksbollar, pepparkakor (ej dom som är gjorda på smör) spritsade kakor (euroshopper) brukar, beroende på märke kunna hittas laktosfria är i alla fall några exempel.


Bakar man själv är det ju rätt lätt. byt ut margarin mot ett laktosfritt marg. mjölk mot laktosfri mjölk eller havdredryck (funkar super bra och blir lite billigare så), grädde mot laktosfri grädde etc.


Något jag brukar bli grymt besviken på är när vi blir bjudna på smörgåstårta och den inte är laktosfri, smörgåstårta är otroligt lätt att göra laktosfri, majonäs är laktosfritt (om den är äkta, läs på innehållsförteckningen) skinkost som innehåller hårdost funkar bra då det är minimalt med laktos i den (återigen LÄS det skiljer på märken men jag tror det är milko som endast har hårdost och ingen tillsatt skummmjölk i ) grädde byts mot laktosfri.... räksallad (rydbergs är laktosfri), leverpastej innehåller ofta mjölk så läs på innehållsförteckningen... Det är inte mycket som behöver bytas ut eller tas bort men mycket handlar det om att man tyvärr måste läsa innehållsförteckningar och veta vad man letar efter. Sen är det ju faktiskt så att jag är nästan proffs på att veta hur och till vad man ska byta ut det mesta så man kan ju alltid ringa och fråga, det handlar helt enkelt om respekt inför en annan människa, det är inte alltid så roligt att titta på när alla andra svullar i sig den där tårtan som ser himelskt god ut... och att fuska bland folk är inte så roligt, tack för tårtan lixom jag går och skiter i tre timmar, gråter under tiden av magsmärtor *jihoo*


He he för den delen blir man dessutom proffs på att släppa de värsta fisarna i världen... detta utspelade sig häromkvällen här hemma:


Petter: har du bajsat Filip?

Filip: Nääää

Petter: Kom vi går och tittar, nähä inget bajs... Macken (hunden) va fan har du skitit inne *hör Petter leta hundbajs på övervåningen... blir tyst...*

Petter: Kristina har du skitit?

Kristina: *hehe* en liten prupp...


Bör kanske tillägga att Petter, Filip och Macken var på övervåningen, jag på nedervåningen ;)


Eller som stefan säger: VA FAN KRISTINA, "Men vaddå jag har fuskat" håller inte... du får fan sluta skita...



Någon som har något att tillägga? Har jag missat något?


 
 
Ingen bild

s.s

22 november 2009 14:54

Gör egen smörgåstårta då ! Man kan faktist inte kräva att alla ska vara dig till lags. Tror nog att det oftas finns något annat till dig, eller har jag fel. Andra som är alergiska står oftas över eller står sitt kast att fuska lite och som jag läser här på bloggen så verkar du fuska lite då och då, men det verkar vara väldigt viktigt att allt som andra lagar till dig ska vara laktosfritt men själv så fuskar du lite då och då . Förstår att det är jobbigt att vara allergisk men kan inte vara kul för dom som bjuder hem dig och vet att när du kommer är du väldigt noga att andra ska ha gjort allt laktosfritt men du fuskar hemma. Du pratar om respekt, vart är din undrar jag, har du någon sån mot dina medmänniskor..

 
Kristina

Kristina

22 november 2009 16:05

Svar till S.S Nä du där har du lite fel... ibland får jag en smörgås istället för smörgåstårta och visst är det okej ibland men inte gång på gång, år efter år. Det jag menar är att blir jag hembjuden till någon förväntar jag mig att det ska finnas till mig åxå, likaväl som jag ser till att det finns något att bjuda på när jag bjuder hem någon, hur skulle det se ut om jag bjöd någon på smörgåstårta och sedan inte har någon smörgåstårta??

Att fuska hemma är en sak men att fuska borta är en hel annan sak, dels för att jag inte vill riskera att skita på mig i bilen på vägen hem... eller bli tvungen att sitta på toaletten resten av besöket... sen kan man fuska på olika sätt och bli dålig på olika sätt...

och vaddå alla ska vara mig till lags, jag vet inte om du känner mig (eftersom du uppger vad du heter) men jag är väldigt mån om andra och brukar tom. undvika sånt jag vet att andra inte gillar om jag bjuder hem dom... så jag vill ha respekt av de människor jag ger respekt så enkelt är det!

Åker vi hem till någon på kaffe, behöver det inte finnas något laktosfritt till mig, jag kräver inte att andra ska ha laktosfritt alternativ hemma MEN om jag blir hembjuden till någon förväntar jag mig att jag ska kunna äta... när dom vet att jag är laktos. Ibland sker det misstag, vi är ju alla mänskliga men huvudsaken är ju att man i alla fall försöker!

http://kissegirl.bloggagratis.se

 
Malin

Malin

22 november 2009 22:28

Glutenintolerans är att inte tåla mjöl från de stora sädesslagen; vete, korn, råg, och även havre, men när man kommer upp i ålder så kan REN havre fungera. MEn potatis- och majsmjöl samt glutenfritt mjöl fungerar utmärkt! Glutenmaten är väl lite lättare att hålla koll på, för mjölkallergi är ju så himla individuelt, vissa tål vissa saker i mjölk och så... Än så länge är töserna inte glutenkänliga "peppar, peppar"

http://ma-lin.bloggagratis.se

 
Anna-Karin

Anna-Karin

27 november 2009 23:10

Håller med dig helt och hållet där Kristina!
Fattar inte vad s.s tänker med...

Förstår dig att du oxå vill kunna äta smörgåstårta om du blir hembjuden till nån på de. Och inte behöva skita ner dig i bilen.

Blir ju inte nå mycket dyrarer att göra laktosfritt än vanlig sömrgåstårta.

Stå på dig gumman!
Kram

http://www.annakarin.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Frida

4 mars 2013 17:09

Finns ju faktiskt Laktas du kan köpa på apoteket för att kunna äta produkter med laktos. Inget jag rekommenderar för att kunna äta laktos dagligen men alla dem gånger du blir bortbjuden så kan du äta vad som helst utan att behöva skita på dig och det är väl det (och magsmärtan) som är poängen. (obs känner inte dig utan googlade bara laktosfri majonnäs) :)

Kisse

4 mars 2013 20:49

fast laktastabletterna funkar det lite si och så med... jag litar inte på att magen klarar en vanlig dos laktos bara pga en till två tabletter, tyvärr! Men visst kan man ta de när man känner sig osäker.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kisse - 4 juni 2017 09:55

Swish och nu är sommaren här... eller sommarmånaderna har i alla fall börjat, sommarvärmen har inte direkt infunnit sig ännu. Förra helgen var vi på kosläpp, mysigt att se glada kor skutta ut mot sommarbete. Lekte lite i lekparken brevid bond...

Av Kisse - 7 februari 2017 15:39

Galet var tiden går snabbt! Nu har vi avverkat både jul och nytt år är påbörjat. Månaderna swishar förbi. Julafton firades här hemma tillsammans med min halva av familjen. Mamma, pappa, alla mina syskon med respektive och nästan alla barn (saknad...

Av Kisse - 4 december 2016 20:48

Barnen fick en tidig julklapp av gudfar Stefan och Rosanna (och lille Sylvester) nämligen att besöka trolska skogen. Så fint att ge barnen upplevelser i present/ julklapp då de redan har så mycket leksaker. Jag fick också följa med, vilket jag tycker...

Av Kisse - 1 oktober 2016 16:42

När barnen fyller år brukar vi slå ihop släktkalasett. Är ju bara 4 dagar mellan Filip och Lukas men ett par månader kvar tills Edwin fyller 4 år. Men vi brukar fira honom på samma gång. Bara långt att vänta gör honom och svårt att förstå varför kala...

Av Kisse - 1 oktober 2016 16:34


I torsdags fyllde Filip 9 år. Började dagen med kalas i sängen. Paketöppning och go fika. Barnen får alltid önska vad de vill ha. En bok om rymden, cykellampa och en låda lego fick Filip. ...

Presentation


Mamma, fru och förskollärare, bloggar om livet med glädje, sorg och förhoppningar

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Samarbetspartner

Övrigt


Ovido - Quiz & Flashcards