Direktlänk till inlägg 24 maj 2008
Lättrökt chiligravad lax
Buffé nr 5 2008, sid 8
Ingredienser
Portioner: 8-10
1,8 kg laxfilè med skinnet kvar
1 dl socker
1/2 dl röksalt eller vanligt salt
1 msk chiliflakes (t ex red hot chilipepper)
2 msk enbär
Gör så här
1. Rör ihop socker, salt och chiliflakes. Grovhacka enbären och tillsätt dem. Om du använder röksalt behöver det mortlas först. Gnid in laxens ovan- och undersida. Lägg i en plastpåse. Låt stå i rumsvärme ca 1 timme tills salt- och sockerblandningen löst sig. Ställ in i kylen över natten (blir gott även om den får stå endast ett par timmar).
2. Se till att grillen inte är alltför het. Lägg laxsidan på ett folieark med skinnet nedåt på grillen. Sätt på locket och tillaga i ca 20 minuter beroende på tjocklek. Eller tillaga laxen i ugn, 150°C, i ca 20 minuter.
3. Lyft över laxsidan på en skärbräda
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|